Ajankohtaista

Puheenjohtajan toimintakertomus vuodelta 2022

Kuva: Jami Ivanoff

Taakse jää antoisa, monipuolinen ja todellinen tekemisen vuosi

Vuosi 2022 alkaa olla lopuillaan ja on aika tarkastella vuoden aikana tehtyjä asioita sekä saatuja oppeja. Nuorkauppakamaritoiminnassa kaiken keskiössä on yhdessä tekeminen, kokeminen ja ennen kaikkea oppiminen. Sitä ovat tänäkin vuonna Keskuspuiston lukuisat tekemisen paikat ja monipuoliset tapahtumat sekä koulutukset jäsenistölle tarjonneet. Sen lisäksi, että toiminnassa kehittyvät monipuoliset työelämätaidot, tämä yhteisö auttaa ja tukee myös monella muulla tavalla.

Tammikuussa toiminta alkoi koronapandemian varjostamana, helmikuussa alkoi sota Euroopassa ja loppuvuoteen mahtui vielä ennätysmäiset inflaatioluvut sekä taantuman pelko. Kuluneiden muutaman vuoden aikana, mutta viimeistään tänä vuonna, moni on miettinyt elämäänsä, vapaa-aikaansa ja ajankäyttöään uudella tavalla. Mikä tekee onnelliseksi, mikä antaa energiaa? Voin omalta osalta sanoa, että keskuspuistolaisten onnistumiset, kaikki yhteiset naurut, ihanat uudet tuttavuudet sekä mielettömät opit ovat tänä vuonna kannatelleet ainakin omaa jaksamista pitkälle. 

Kulunut vuosi oli Keskuspuiston uuden strategiakauden ensimmäinen vuosi. Kunnianhimoinen, jäsenistön palautteesta viime vuonna koostettu visio ohjasi koko Keskuspuiston toimintaa - samoin kuin useat palautekyselyt. Toiminnan keskiössä on aina ollut ja tulee olemaan Keskuspuiston jäsenistö. Keskuspuiston toiminta kuluneena vuonna oli todella monipuolista - toimintaa pidettiin yllä ja kehitettiin jokaisella sektorilla erinomaisin tuloksin. Tapahtumiin, projekteihin ja koulutuksiin osallistui lähes jokainen keskuspuistolainen. Toiminnassa aktiivisesti mukana olivat niin koejäsenet, varsinaiset jäsenet, kunniajäsenet kuin senaattoritkin. 

Mitä kuluneen vuoden aikana onkaan siis saatu aikaan?

Keskuspuiston missio on tehdä vaikuttavaa toimintaa rohkeasti yhdessä kokeillen ja itseämme kehittäen. Vuoden aikana järjestettiin 13 laadukasta koulutusta muun muassa johtamiseen, esiintymiseen, itsensä tuntemiseen ja vaikuttavuuden mittaamiseen liittyen. Keskuspuisto edusti upeasti alueella puhekilpailussa ja voitti niin alueellisen kuin kansallisen tason debattikilpailut, edeten kansainvälisille debattivesille ensi vuoden Euroopan mestaruuskisoihin.

Yli 20 inspiroivaa matalan kynnyksen tapahtumaa urheilusta kulttuuriin, ulkoiluun ja hauskoihin juhliin mahdollistivat matalan kynnyksen verkoistumisen jokaiselle koejäsenestä senaattoriin. Näiden lisäksi rohkean kokeilun teemaan mahtui vaikka mitä ensimmäisestä avantokerrasta ex tempore -puheen pitoon ja gluteenittoman kakun leivontaan - vain muutaman kuullun tarinan mainitakseni. 

Keskuspuiston kunnianhimoinen visio, olla halutuin nuorten aikuisten verkosto ja kansainvälisestikin tunnettu rohkea yhteiskunnan uudistaja, asetti kunnianhimon tason etenkin projektien ja kansainvälisyyden sekä kumppanuuksien näkökulmasta uudelle tasolle.

Vuoden aikana järjestettiin viisi upeaa ja vaikuttavaa projektia:
  • Työnhakusparraajat, loppuvaiheen opiskelijoille ja vastavalmistuneille suunnattu ohjelma, jossa pienryhmissä hiottiin työnhakutaitoja käytännönläheisesti ja verkostoituen. Yhteistyökumppanina Wärtsilä ja Metropolian liiketalouden koulutusohjelma. 
  • Vuoden nuorkauppakamarilainen keksintö -kilpailu, joka kannustaa ja tukee innovaatioiden kaupallistamista ja nuorkauppakamarilaisten yrittäjyyttä. Projektissa järjestettiin pitchaus-kilpailu finalisteille ja voittaja palkittiin Kuopiossa kansallisessa vaalikokouksessa. Kilpailu järjestettiin yhteistyössä Suomalaisten keksijöiden tukisäätiön kanssa.
  • Helsingin seudun kauppakamari -yhteistyö, jossa monet kymmenet nuorkauppakamarilaiset pääsivät tutustumaan Helsingin seudun kauppakamarin toimintaan, oppimaan johtajuudesta ja verkoistoitumaan Johtajaklubilaisten kanssa. 
  • Baltic Sea Shuffle -seminaari vastuullisen liiketoiminnan edistämiseksi, esteiden purkamiseksi ja uusien alan innovaatioiden edistämiseksi. Tapahtumaan osallistuneet verkoistoituivat ja osallistuivat fasilitoituihin roundtable-keskusteluihin sekä kuuntelivat upeita keynoteja, Viking Linen tarjoamissa tiloissa.
  • Joulupuu-keräys, joka vuosittain mahdollistaa joulumielen eriarvoisessa asemassa oleville lapsille ja nuorille. Pääyhteistyökumppanina keräyksen mahdollistamisessa ovat kauppakeskus Forum, Joulupuu ry sekä Helsingin kaupungin sosiaalitoimi. 

Koronapandemian loppu alkoi näkyä ja Keskuspuisto aktivoitua myös vihdoin kansainvälisillä vesillä. Vuoden aikana järjestettiin lähes 10 todella monipuolista kansainvälisyyteen liittyvää tapahtumaa Euroopan Unionia ja kriisejä käsittelevästä webinaarista bisneksen tekemiseen Saksassa, kuohuviinitastingiin ja Euroviisukatsomoon. Yhteistyössä JCI Mariehamnin kanssa järjestettiin language café ja twinning-kamareiden kanssa online-afterworkit.

Vuoden kansainvälinen huipentuma oli kuitenkin twinning-kamarimme , JCI Bruggen, järjestämä Eurooppakokous Bruggessa, jossa pääsimme vihdoin näkemään ja verkostoitumaan kasvotusten pitkästä aikaa - niin twinning-kamareidemme kuin muidenkin eurooppalaisten nuorkauppakamarilaisten kanssa. Keskuspuisto edusti myös tänäkin vuonna debatin Euroopan mestaruuskisoissa, sijoittuen upeasti toiselle sijalle. Tänä vuonna lähdettiin myös edistämään twinning-reissua ensi vuoden keväälle Etelä-Ranskan lämpöön JCI Béziersin vieraaksi

Kasvaneiden kustannusten myötä vuoden alussa mietittiin myös paljon Keskuspuiston taloutta ja kumppanuustoimintaa. Budjetti uudistettiin vastaamaan paremmin nykypäivän kustannuksia, Keskuspuistolle luotiin sijoitustoiminnan ohjesääntö, päivitettiin talousohjesääntöä ja talouden seurantaa kehitettiin muun muassa läpinäkyvyyttä lisäämällä.

Kumppanuustoimintaa varten teetettiin jäsenkysely, tehtiin myyntituen materiaaleja (muun muassa ns. Kepu-pitch) ja hiottiin kumppanuuspaketteja sekä uudistettiin sopimuspohjat. Vuoden aikana käytiin aiempia vuosia useampia neuvotteluja menestyksekkäästi etenkin projektien saralla. 

Viestinnän osalta sosiaalisen median tuloksellisuutta alettiin mitata ja toimenpiteitä strategisten kanavien osalta tehdä paremman saavuttavuuden takaamiseksi, mikä johtikin seuraajamäärien kasvamiseen. Uutiskirje lähetettiin vuoden aikana säännöllisesti mm. uudistetun läpinäkyvyyttä lisäävän prosessin ansiosta ja kaikki sisäiset jäsenkanavat pidettiin aktiivisena. Palautetta toiminnasta pyydettiin jokaisessa uutiskirjeessä. 

Ensi vuosi näyttää valoisalta. Keskuspuiston johtaminen jää erinomaisiin käsiin vallan vaihtuessa uudelle hallitukselle vuoden vaihtuessa. Keskuspuiston Nuorkauppakamari voi hyvin, se näkyy ja se kuuluu.

Jäädään siis innolla odottamaan, mitä vuosi tuo tullessaan - oli se sitten uusia tuttavuuksia, uusia oppeja tai viikonlopun juhlien jatkojen jatkojen väsyneitä nauruja. Mitä tahansa se onkaan, luomme nämä muistot jälleen yhdessä. 

Kiitos kaikille tästä vuodesta ja nähdään taas ensi vuonna!


Tuulia Kuusinen
PRES 2022


Erityiskiitos upeasta vuodesta omalle timanttiselle hallitukselleni:

Emilia Haapaniemi, valmistautuva puheenjohtaja
Minna Karjalainen, väistynyt puheenjohtaja
Sanni Kaikkonen, projektit ja yhteiskuntavaikuttaminen -lohkon vetäjä
Marjut Jalkanen, koulutukset, puhe, debatti ja henkilökohtainen kehittyminen -lohkon vetäjä
Anna-Mari Sookari, vapaa-aika, tapahtumat ja juhlat -lohkon vetäjä
Laura Ruohola, kansainvälisyys- ja twinning-toimintavastaava
Toni Jäppinen, viestintä- ja markkinointivastaava
Heikki Lindfors, talousvastaava
Heidi Siltanen, sihteeri
Riina Kenttämaa, yritys- ja yhteistyökumppanuusvastaava
Janita Korva, kehityspäällikkö, vastuualueena strategian jalkautus
Hannu Nikupeteri, senaattiyhdysupseeri

Made on
Tilda